Doorgaans wanneer een instelling gaat verhuizen, verruil je een oud(er) pand voor een nieuw. De Bibliotheek Workum bewandelde de omgekeerde weg. “Wij zijn nu gehuisvest in het oudste stadhuis van Friesland, zegt Tinie Kleiker met gepaste trots. Ze is senior medewerkster informatie, advies en activiteiten. En ze was projectleidster bij de uitdagende inrichting van de ‘nieuwe’ bibliotheek.
De Bibliotheek Workum maakt nu deel uit van een cultuurhuis in de 4.000 inwoners tellende gemeente. Het gonst er van de verschillende activiteiten, waarin de bibliotheek haar steentjes actief bijdraagt. De bibliotheek is drie dagen per week open, maar bijvoorbeeld het leescafé in de gemeenschappelijke ruimte is de hele week geopend. Tijdens de openingstijden van de bibliotheek heeft ze een veel grotere functie dan alleen ‘het uitlenen en stempelen’ van boeken. Tinie Kleiker: “We verzorgen onder andere lezingen en cursussen, zoals in het Digi-Taal Huis, waarin we mensen leren om te gaan met automatisering. We houden spreekuren van de Rechtswinkel, ontvangen best veel jongeren die hier komen studeren en organiseren bijeenkomsten waarop bezoekers elkaar helpen hoe je tablets gebruikt. Onze bibliotheek is dus ook een plek waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt.”
De inrichting van de bibliotheek was niet eenvoudig. “Het is een oud pand, waarin wij een moderne bibliotheek wilden”, legt Tinie Kleiker uit. “Omdat het een monumentaal pand is mocht echter lang niet alles. Zo wilden we overzicht houden over de ruimte, maar dat kon niet. Er mochten geen muren worden verwijderd. Op één na dan, maar daarvan konden we de gemeente overtuigen dat die er oorspronkelijk ook niet was.”
Samen met Benice de Vries van OdV interieurarchitecten en Bieb Systemen is de bibliotheek creatief omgegaan met de beperkingen. “We hebben leuke dingen geregeld die functioneel zijn, terwijl de uitstraling erg gezellig is. De inrichting is uitgevoerd volgens de zogeheten retailformule. Dat houdt in veel frontale plaatsing, verdeeld in werelden o.a. Literatuur & Cultuur en Liefde & Leven, die ieder een eigen kleur hebben. Die kleuren staan vast, maar waren voor ons gebouw te hard. Dat hebben wij samen met binnenhuisarchitect en Bieb Systemen zo weten aan te passen dat wij binnen kleurtinten van de werelden bleven, zonder sfeer van het gebouw geweld aan te doen.”
Over de samenwerking met Van Keulen Interieurbouw/Bieb Systemen is Tinie Kleiker erg te spreken. “We zijn in veertien (!) dagen verhuisd en Bieb Systemen heeft daar hard aan meegewerkt. Terwijl wij de boeken verhuisden, paste Bieb Systemen de kleuren van de planken uit de oude bibliotheek aan, aan die van de nieuwe en verwerkte ze weer in de inrichting. Dat betekent dat je goed overleg met elkaar hebt en duidelijke afspraken kunt maken die ook worden nagekomen. Dat is fijn als je in zo’n korte tijd verhuist.”
Social Top